Dostupni linkovi

Mali treći afrički proizvođač zlata


Zapadnoafrička država Mali, koja se nakon vojne intervencije Francuske našla u žiži svjetske javnosti, treći je afrički proizvođač zlata a spada među 25 najsiromašnijih svjetskih zemalja.

Bruto nacionalni dohodak po stanovniku Malija iznosi 1,1 hiljadu USD, a privreda se uglavnom temelji na vađenju rude zlata, izvozu pamuka i poljoprivrednih proizvoda. Izvoz Malija u vrijednosti od 2,5 milijardi USD godišnje većim djelom čine zlato, pamuk i izvoz stoke.

Prema podacima Ministarstva rudarstva, energetike i vodoprivrede, Mali je treći afrički proizvođač zlata sa sedam velikih rudnika, prenosi Biznis.ba.

Osim toga, u Maliju su u toku istraživanja rude uranijuma koja su dosad pokazala prisutnost radiometrijskih anomalija u regiji Falea na području od 150 kvadratnih kilometara. Pretpostavlja se da ova regija raspolaže sa oko pet hiljada tona rude uranijuma.

U Maliju se, osim istraživanja zaliha ruda zlata i uranijuma, sprovode i istraživanja ležišta dijamanata. Posljednji podaci govore da je ova zemlja bogata i dijamantima.

Mali je zemlja koja posjeduje veoma vrijedna prirodna bogatstva. Mali je bogat i boksitom, manganom, željezom. A seizmička istraživanja iz 1970. godine pokazala su da se ova zemlja raspolaže i značajnom količinom nafte.

U Maliju je 11. januara pokrenuta vojna intervencija koju predvodi Francuska protiv naoružanih grupa na sjeveru. Francuska je za intervenciju naknadno dobila podršku Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
XS
SM
MD
LG