Dostupni linkovi

Ukrajina: Doživotni zatvor za ubistvo novinara


Sud u Kijevu osudio je danas na doživotni zatvor bivšeg policijskog generala zbog ubistva opozicionog novinara Georgija Gongadzea 2000. godine."Sud je osudio (Oleksija) Pukača na doživotni zatvor", piše u presudi koju je pročitao sudija Oleksandr Melnik.

Pukač je presudu saslušao u gvozdenom kavezu, koji su obezbjeđivala četiri policajca u maskirnoj uniformi.

Oleksij Pukač, koji je uhapšen 2009. godine, priznao je da je zadavio novinara. On je u trenutku ubistva vodio odeljenje za krivične istrage u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Bivši general je, međutim, rekao da je samo želio da uplaši novinara tako što mu je oko vrata stavio kaiš, koji je, kako je kazao, "slučajno suviše jako stegnuo".

"Optuženi je rekao da nije nameravao da ubije Gongadzea... Prema njegovim riječima, to je bio nesrećan slučaj", dodaje se u presudi.

Novinar Georgij Gongadze nestao je 16. septembra 2000. godine u Kijevu, a njegovo obezglavljeno tijelo pronađeno je stotinak kilometara južno od glavnog grada Ukrajine.

Ubistvo Gongadzea izazvalo je veliki skandal u Ukrajini, a opozicija je za ubistvo osumnjičila tadašnjeg predsednika Leonida Kučmu i nekoliko njegovih bliskih saradnika, među kojima i Jurija Kravčenka, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova.

Sud je 2011. godine odustao od gonjenja Kučme zbog navodne umiješanosti u ubistvo Gongadzea zato što dokazi nisu pribavljeni na zakonit način.
XS
SM
MD
LG