Dostupni linkovi

Sarajevo:Žalbe na presudu Jašareviću


Tužilaštvo BiH i odbrana Mevlida Jašarevića uložili su žalbe na prvostepenu presudu, kojom je optuženi osuđen na 18 godina za napad na ambasadu SAD u Sarajevu.

Advokat osuđenog Senad Dupovac rekao je da je žalbu podnio prije roka, koji je istekao danas, ali da njeno razmatranje ne očekuje prije maja. "Bez obzira što je to pritvorski spis, to neće ići tako brzo", smatra Dupovac.On je pojasnio da Apelaciono vijeće mora provjeriti brojne izjave i podatke iz obije žalbe i da će svaki dokaz, izjava i nalaz vještaka podrobno biti analizirani.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se žalba Tužilaštva odnosi na oslobađajuće presude Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću.

Jašarević je osuđen jer je 28. oktobra 2011. godine pucao na zgradu ambasade SAD u Sarajevu, kada je ispalio 105 metaka i teško ranio jednog policajca.

Predsjedavajući Sudskog veća Branko Perić je tokom izricanja presude 6. decembra prošle godine naveo da je nesporno utvrđeno da je Jašarević počinio krivično djelo terorizma.

Istovremeno, drugooptuženi Emrah Fojnica i trećeoptuženi Munib Ahmetspahić su, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni optužbi za pripadnost terorističkoj grupi.
XS
SM
MD
LG