Dostupni linkovi

Gruevski i Dačić o otvorenim pitanjima izmedju dvije države


Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da između Srbije i Makedonije postoje samo dva otvorena pitanja - odnosi Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve i različiti stavovi dvije države o Kosovu.

Dačić je novinarima poslije susreta sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim rekao da je makedonskog kolegu zamolio na uzdržanost kada je riječ o Kosovu, dok traju razgovori Beograda i Prištine, kako bi to bio doprinos dijalogu.

On je istaknuo da Srbija i Makedonija imaju zajednički interes,- članstvo u EU i da obje države žele što prije datum za početak pregovora.

Makedoniji, za njen opstanak ili identitet, ne preti nikakva opasnost sa sjevera i Srbija, ukoliko bude potrebno, može samo pomoći u političkom smislu, rekao je Dačić.

On je novinarima preneo da je sa Gruevskim razgovarao o zejedničkim projektima kao što su Koridor 10, željeznički koridor, zatim plinske veze Srbije i Makedonije i da zato Srbija sa interesom očekuje završetak razgovora u vezi sa Južnom tokom.
XS
SM
MD
LG