Dostupni linkovi

Čile: Stroge mere bezbjednosti uoči skupa lidera dva kontinenta


Glavni grad Čilea je stavljen pod stroge mjere bezbjednosti uoči samita Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) i Evropske unije, na kojem se u subotu i nedelju okuplja četrdesetak šefova država i vlada.

Oko 5.000 policajaca je raspoređeno u Santjagu, uz podršku elitnog kontingenta oko La Monede - predsjedničke palate i konferencijskog centra Riesko (Riesco), 20 kilometara sjeverno od grada, gdje će biti održan samit.

Agencija AFP navodi da se mora proći kroz nekoliko policijskih kontrola da bi se stiglo do centra Riesko, zaštićenog snajperistima na krovovima i patrolama policijaca. Mjere bezbjednosti su opisane kao najospežnije od posjete pape Ivana Pavla Drugog 1987, u vrijeme diktature Augusta Pinočea.

Oko 45 šefova država i vlada - među kojima šef španske vlade Mariano Rahoj (Mariano Rajoy) i šefica njemačke Angela Merkel - i drugi predstavnici 60 zemalja iz dva bloka, kao i vođe EU - predsednici Evropskog savjeta i Evropske komisije, Herman Van Rompej (Herman Van Rompuy) i Hose Manuel Baroso (Jose Manuel Barroso) učestvovaće na samitu.

Sastanak pod nazivom "Savez za održivi razvoj", baviće se investicijama, društvenom integracijom, suzbijanjem šverca droge i klimatskim pitanjima.
XS
SM
MD
LG