Dostupni linkovi

SDP: Ustavni sud da oceni kandidaturu Vujanovića



Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) najavila je da će traziti da Ustavni sud Crne Gore oceni ustavnost kandidature sadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za tu funkciju i u novom mandatu.

Vujanovića je za predsedničkog kandidata sinoć predložio Glavni odbor DPS, a on je izrazio uverenje da će biti pobednik na izborima koji su zakazani za 7. april.

SDP, koalicioni partner Demokratske partije socijalista (DPS), ostala je pri stavu da je neustavna kandidatura i nakon saopštenja o Vujanovićevoj kandidaturi najavila da će se obratiti Ustavnom sudu, jer crnogorski Ustav dozvoljava da ista osoba samo u dva mandata može biti šef države.

Pristalice Vujanovićeve kanidature, pozivaju se na to što takvo ograničenje sadrži Ustav koji je donesen nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, a prvi Vujanovićev mandat bio je u vreme kada je Crna Gora bila federalna jedinica zajedničke države sa Srbijom.

Zasad su poznata još dva kandidata za predsednika Crne Gore.

Opozicioni Demokratski front je stao uz kandidaturu svog lidera Miodraga Lekića, dok je svoju kandidaturu saopštio i predsednik vanpralmentarne stranke Pravedna Crna Gora Rade Bojović.
XS
SM
MD
LG