Dostupni linkovi

The Times: Britanci za napuštanje EUBritanci bi napustili Evropsku uniju kada bi referendum koji je obećao britanski premijer Dejvid Kameron bio organizovan u ovom trenutku, pokazalo je istraživanje koje je danas objavio dnevnik The Times.

Prema prvoj anketi provedenoj od najave referenduma o ostanku Velike Britanije u EU do kraja 2017., 40 posto Britanaca glasalo bi za izlazak, a 37 posto za ostanak u EU.

Uz ravnomjernu podjelu glasova 23 posto neopredijeljenih, istraživanje koje je za The Times sproveo institut Populus pokazuje da je 53 posto Britanaca za napuštanje EU, dok se za ostanak u Uniji zalaže njih 47 posto. Anketa je provedena u četvrtak na uzorku od 2.000 Britanaca.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u srijedu da će, ako njegova Konzervativna stranka pobjedi na izborima 2015. godine, građanima ponuditi referendum o izlasku iz Evropske unije, zbog čega su njegovi evropski partneri izrazili zabrinutost.

Ipak, Kameron je u četvrtak u Davosu izjavio da Velika Britanija ne želi da okrene leđa Evropi, već "sasvim obrnuto".

"Ne okrećemo leđa Evropi. Naprotiv! Želimo da dobijemo Evropu koja bi bila konkurentnija, otvorenija i fleksibilnija, uz osigurano mjesto Velike Britanije u njoj", kazao je Kameron na 43. Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.
XS
SM
MD
LG