Dostupni linkovi

Grčka prinudno mobiliše štrajkače


Grčka vlada uvela prinudnu mobilizaciju kako bi primorala radnike gradskog saobraćaja, koji osam dana štrajkuju, da se vrate na posao.Vlada u Atini zaprijetila je otkazom onima koji se ne odazovu njenom pozivu.

Sindikati koji protestuju zbog smanjenja plata odbili su da se vrate na posao, uprkos sinoćnom sudskom nalogu da to učine, te je ministar saobraćaja Kostis Hadžidakis saopštio da Vlada uvodi mjeru prinudne mobilizacije, po kojoj radnicima koji nastave štrajk preti i kazna do pet godina zatvora.

Ovonedeljni prekid saobraćaja metroa i drugog gradskog prevoza prouzrokovao je haos širom Atine i primorao građane da na posao idu taksijem ili pješice.

"Sindikalci su odlučili da krenu putem slijepe konfrontacije i usvajanja nerazumnih štrajkačkih metoda", rekao je Hadžidakis poslije sastanka s premijerom Andonisom Samarasom.

"Njihovi potezi prave probleme Atini i društvu, ali i ozbiljne finansijske teškoće gradu. Nemamo izbora nego da primijenimo mjeru (civilne) mobilizacije", dodao je ministar.

Po zakonu o "hitnim situacijama u miru" iz 2007, neodazivanje prinudnoj mobilizaciji kažnjava se s minimalno tri mjeseca, a maksimalno sa pet godina zatvora.
XS
SM
MD
LG