Dostupni linkovi

Papa apeluje na vjernike da koriste Facebook i Twitter


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI apelovao je danas na katolike da što više koriste društvene mreže koje su, kako je ocijenio, prostor za dijalog i debatu i gdje razum i odgovornost treba da pobijede "neumjerene" navode i "senzacionalizam".

"Facebooku, Twitteru i drugim društvenim mrežama potrebni su svi koji su svjesni važnosti dijaloga i logičkog argumentovanja", rekao je Benedikt u godišnjoj poruci o društvenoj komunikaciji, ali je i izrazio žaljenje zato što neumjereni navodi i senzacionalizam nekada pobijede razum.

Društvene mreže, prema njegovim riječima, mogu da doprinesu unapređenju svih vidova dijaloga i debate koje mogu da ojačaju "harmoniju među ljudima".

Naglašavajući da mreže na internetu čine dio društvenog života i da nisu "paralelni ili potpuno virtuelni svijet", Benedikt je kazao da se na društvenim mrežama sve više raspravlja o vjeri.

Papa Benedikt ima nalog na Twitteru na devet jezika i 2,5 miliona onih koji ga prate, među kojima se jedan dio služi društvenom mrežom samo da bi mu uputio uvrede.

Svake godine povodom praznika Svetog Franje Saleškog, Vatikan objavi papinu poruku koja će biti emitovana 12. maja na Dan svjetskog dana komunikacija.
XS
SM
MD
LG