Dostupni linkovi

Britanija: Porast samoubojstava zbog ekonomske krize


Neodgovorno zaduživanje i agresivni utjerivači dugova guraju tisuće Britanaca u depresiju i samoubojstva, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika koje se poklapa s novim podacima britanskog zavoda za statistiku da je u godinu dana broj samoubojstava porastao za gotovo 8 posto.

Mnogi se Britanci bore s ekonomskom krizom, zamrzavanjem plaća i smanjenjima povlastica i ne mogu se uz to nositi i s metodama koje primjenjuju utjerivači dugova, uključujući ustrajne telefonske pozive i prijeteća pisma, kažu znanstvenici s University of Brighton.

"Zaduženi klijenti često se osjećaju poniženima i stjeranima u stupicu, a postupak utjerivanja dugova očigledno ima učinak na mentalno zdravlje ljudi", napisali su u izvješću znanstvenici.

Neovisno o ovom istraživanju britanski zavod za statistiku je objavio kako je u 2011. godini u odnosu na godinu prije zabilježen značajan porast broja samoubojstava u Britaniji.

Brightonsko izvješće navodi slučajeve pojedinaca koji su zbog dugova ostali bez novca za hranu ili slučajeve osoba koje od svoje djece traže novac za preživljavanje.

Broj samoubojstava u 2011. godini u odnosu na godinu prije porastao je za 7,8 posto, a najveći dio od 6 045 samoubojstava počinili su muškarci - njih 4 552.

Britanska zaklada za mentalno zdravlje SANE kaže kako je ekonomska kriza kriva za taj trend koji je prisutan i u drugim zapadnim državama.

Prema statististici, upravo je među muškarcima u dobi od 45 do 59 godina najviše porasla stopa samoubojstava od 2007. do 2011. godine.
XS
SM
MD
LG