Dostupni linkovi

Cameron obećao referendum i pozvao na reformu EU


Britanski premijer David Cameron za vrijeme govora o referendumu u Londonu 23. januara
Britanski premijer David Cameron za vrijeme govora o referendumu u Londonu 23. januara
U svom govoru, održanom u srijedu, britanski premijer David Cameron apelovao je na sugradjane da „imaju svoj stav“ prema Evropskoj uniji ukoliko konzervativci pobijede i održe obećanje da će organizirati referendum o ostanku zemlje u Uniji.

Evropski lider su na govor britanskog premijera reagovali sa zabrinutošću i brigom dok su opozicioni Laburisti ocijenili "velikim kockanjem" pod utjecajem njegove konzervativne stranke.

U dugo očekivanom govoru, Cameron je obećao da će raspisati referendum najkasnije do kraja 2017.godine, ukoliko konzervativci pobijede na sljedećim izborima. Ali je odmah dodao da će odluka tog glasanja odlučivati i o sudbini Velike Britanije.

Prije toga, kazao je premijer, on će poduzeti niz razgovora s čelnicima Evropske unije kako bi poboljšao položaj Britanije u zajednici evropskih nacija.

"Vjerujem da s hrabrošću i s povjerenjem možemo ostvariti dogovor u kojem će se Britanija bolje osjećati. A kad dodje vrijeme za referendum, nakon što postavimo stvari na nove osnove, svim srcem i dušom vodiću kampanju za ostanak zemlje u EU.“

Mnogi euroskeptici u njegovoj stranci bili bi sretni kada bi se glasanje održalo odmah, ali David Cameron je saopštio kako bi to sada bilo potpuno pogrešno zato što bi „napuštanje Evropske unije u ovom momentu bila karta u jednom pravcu, bez mogućnosti povratka“.

"Kad bi referendum bio danas, bilo bi to glasanje izmedju statusa quo i izlaska, a to bi bilo pogrešno opredjeljenje. Dok je EU u previranjima i ne znamo što nosi budućnost, nije vrijeme za velike odluke. Nije pošteno pitati ljude hoće li ostati ili otići, prije nego iskoristimo šansu da naše odnose popravimo.“

Laburisti su Cameronov govor ocijenili slabim nastupom pod velikim stranačkim utjecajem. Vodja konzervativaca pod pritiskom je brojnih zastupnika svoje partije koji traže obavezno izjašnjavanje o Evropi.

Vođa opozicione Laburističke stranke, Ed Miliband, je rekao da se Kameron poigrava sa Britanskom ekeonomijom dfok je ministar vanjskih poslova Vlade u sjeni, Douglas Alexander, definirao Camerona "kao slaba premijera, kojeg pokreće njegova stranka, a ne nacionalni ekonomski interes“.

"Mi razumijemo potrebu za promjenom, ali iskreno, ja ne vjerujem da je najbolji način za promjene u klubu 27 stajati na izlaznim vratima i prijetiti napuštanjem“, kazao je Alexander.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da EU i Velika Britanija moraju naći kompromis.

"Kada razgovaramo o zagovaranju vlastitih interesa onda, naravno, svaka država Evropske unije ima svoje interese i Evropa također znači da se moraju postići kompromisi. U okviru toga, mi smo spremni da razgovaramo o britanskim željama ali moramo uvijek imati na umu da druge zemlje imaju drugačije želje i moramo naći pošten kompromis. Intenzivno ćemo razgovarati sa Britanijom o njihovom idejama," rekla je Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je, pak, bio mnogo direktniji, i poručio Cemeronu "probirljivost nije opcija".

Francuski ministar Finansija Pierre Moscovici je podsjetio Britance da članstvo u EU ne znači samo prava već i obaveze, podsjetivši da Britanija nije članica eurozone i Šengenskog sporazuma o bezviznom režimu.

"ne želimo Evropu koje je ograničena na jedinstveno tržište već trebamo i zajedničku politiku," rekao je Moscovici.
XS
SM
MD
LG