Dostupni linkovi

Svjedok na suđenju Mladiću: Snajperski napadi bili organizirani


Zaštićeni svjedok RM-055
Zaštićeni svjedok RM-055
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićenog svjedoka RM-055. On je kao bivši pripadnik UNROFOR-a francuskog porijekla u Sarajevu, iskaz dao pod zaštitnim mjerama, u nazočnosti predstavnika svoje vlade.

Velike mjere zaštite dodijeljene su mu vjerovatno jer se radi o još uvijek aktivnom vojnom časniku, budući da je sudjelovao u operaciji antisnajperskog djelovanja 1995. godine u Sarajevu, a i tijekom svjedočenja je pokazao poznavanje vojne terminologije.

RM–055 opisao je djelovanje snajperista VRS-a kao i napade težom artiljerijom. Poput drugog masakra na tržnici Markale (28. kolovoza) 1995. godine, kada je ubijeno 37, a ranjeno 90 građana.


Prema njegovim riječima - cilj snaga bosanskih Srba bio je zadržati Sarajevo u nepropusnoj blokadi, uništiti moral stanovništva i branitelja grada te zadržati prevlast nad mirovnim promatračima. Osim napadima teškom artiljerijom - VRS je to postizala i organiziranim djelovanjem snajperista, naveo je RM – 055.

„Dodajem da su snajperisti, svoj posao, da tako kažem - obavljali stručno. S mjesta koja su bila odabrana na ispravan način, s vojne točke gledišta. I koja su, dakle u isključivo stručnom i tehničkom smislu – izabrana i korištena na odgovarajući način“, pojasnio je svjedok svoje zaključke.

Odnosno da snajperski pogodci nisu bili stvar slučajnog (kolateralnog) ili pak samovoljnog djelovanja običnih vojnika VRS-a što tvrdi obrana, već da su građane pogađali profesionalni snajperisti.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:14 0:00
Direktan link

Ti snajperisti, za koje su svi ljudi unutar grada bili mete, postupali su prema iskazu francuskog UNPROFOR-ca etički bezobzirno, ali organizirano. I to pod zapovjedništvom Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a koji je držao grad u okruženju.

„Ustvari oni su postupali na profesionalan način i njihovo djelovanje je bilo racionalno, s obzirom na to kakav su cilj oni željeli ostvariti“, rekao je svjedok koji je 1995. godine sudjelovao u pokušajima antisnajperskog djelovanja.

Čuo minobacački plotun na Markale

Svjedok, čiji se identitet štitio čestim prelaskom na sudske sjednice zatvorene za javnost, osim snajperskih gađanja, opisao je i napade na Sarajlije improviziranim avio bombama, kao i konstantno granatiranje koje je trajalo sve do potpisivanja prekida vatre 15. rujna 1995. godine.

Pri tom je odbacio jednu od teza obrane i spekulaciju - kako je eksplozija na tržnici Markale te godine bila podmetnuta i namještena.

„U tom trenutku (napada) sam se nalazio u zgradi francuske ambasade. I nemoguće je ne prepoznati minobacački plotun. Dakle riječ je o minobacačkoj granati, koja je došla izvana“, naveo je bivši mirovni promatrač UN-a, koji je stigao na Markale desetak minuta nakon eksplozije, u vrijeme kada su s poprišta zločina odvozili zadnja tijela.

(VIDEO: TV vijesti o granatiranju Markala 1995. godine)


Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana se pozivala na djelovanje tajne sarajevske policije kako bi prebacila odgovornost na nju – za incidente poput Markala, ali i snajperske napade.

Zaštićeni svjedok RM-055 iskaz bi trebao okončati u utorak.

Suđenje generalu Mladiću nastaviti će se tada još jednim iskazom u vezi optužbi za sarajevske zločine. Svoje iskustvo tijekom zadnje godine opsade opisati će kao svjedok tužiteljstva britanski general Rupert Smith, zadnji zapovjednik UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini.

On je 2011.godine već dao iskaz o nekoliko incidenata navedenih u dijelu optužnice za Sarajevo i na suđenju bivšem političkom šefu bosanskih Srba u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG