Dostupni linkovi

Jahjaga i Krasnići osudili uklanjanje spomenika


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići kritikovali su u nedelju Srbiju zbog uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.

Jahjaga je ocenila da je uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPBM u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima.

"Uklanjanje spomenika nije u skladu sa voljom građana Preševske doline izraženom kroz institucije skupština opština, koje su legitimne i legalne strukture. To (uklanjanje spomenika) ukazuje na nedostatak spremnosti da se putem dijaloga kao dokazani demokratski mehanizam pronađe rešenje", kaže se u izjavi iz kabineta kosovske predsednice.

Predsednica Kosova pozivala je na mir i stvaranje klime poverenja kako bi se, kako je navedeno, ponovo uspostavio dijalog radi pronalaženja što prihvatljivijeg rešenja.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je rekao da je uklanjanje spomenika dokaz da Srbija ostaje proizvođačc nestabilnosti, sukoba i nacionalne mržnje.

"Predsednik Krasnići ocenjuje da ovaj kukavički čin Beograda dokazuje još jednom da aktuelna vlast u Beogradu nije ništa promenila od logike, mentaliteta i delovanja vlasti Slobodana Miloševića", piše u izjavi dostavljenoj medijima.
XS
SM
MD
LG