Dostupni linkovi

Američki ambasador: Nema pritisaka na Sloveniju zbog Hrvatske


Američki ambasador u Sloveniji Joseph A. Mussomeli izjavio je da Slovenija i Hrvatska
trebaju naći kompromis oko Ljubljanske banke do 1. jula, kada je predviđen ulazak Hrvatske u EU, i da je takvo stajalište Sjedinjenih Država načelno prema obje strane, a ne pritisak na jednu od njih.

"Naše poruke i Hrvatskoj i Sloveniji su identične. Obje trebaju naći kompromis", rekao je Mussomeli u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote, na primjedbu da se izjave američkih dužnosnika da Slovenija treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom mogu shvatiti kao pritisak na slovensku stranu koja ratifikaciju uvjetuje pitanjem Ljubljanske banke o čemu još nije postignuto obostrano prihvatljivo rješenje.

"Ako Hrvatska 1. jula ne uđe u Europsku uniju, to će biti katastrofa ili u najmanju ruku vrlo nesretna situacija za Hrvatsku, za Sloveniju i za cijelu Europsku uniju", rekao je Mussumeli, dodajući da su stajališta SAD-a u tom pogledu jednako "tvrda" i prema Sloveniji i prema Hrvatskoj.

Ambasador Mussomeli je očekivanja vezana na rješenje spora oko Ljubljanske banke, te odnose Hrvatske i Slovenije, komentirao i u razgovoru za subotnje izdanje mariborskog dnevnog lista "Večer".

Što se tiče uloge američke diplomacije u odnosima Ljubljane i Zagreba, Mussomeli je pojasnio da SAD sada "savjetuju i potiču" slovensku i hrvatsku stranu da pravodobno riješe spor oko Ljubljanske banke i omoguće ulazak Hrvatske u EU 1 julaa, ali da američka diplomacije u to zapravo nije uključena i angažirana u to na isti način kako je to bio slučaj u naporima koji su doveli do Arbitražnog sporazuma o granici kojim su deblokirani hrvatski pristupni pregovori s EU-om u vrijeme slovensko-hrvatskog graničnog prijepora.
XS
SM
MD
LG