Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Svjedok o ubijanju logoraša kao odmazdi


Zaštićeni svjedok RM 046
Zaštićeni svjedok RM 046
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom zaštićenog svjedoka, koji je pod pseudonimom RM 046, opisao dvogodišnje zatočeništvo u fočanskim logorima.

Bivši logoraš je već dao iskaz na suđenju upravniku KP Doma Foča Miloradu Krnojelcu, koji je prema više presuda za ratne zločine – bio podređen vojnom zapovjedništvu bosanskih Srba. Odnosno Glavnom štabu VRS-a na čijem je čelu bio – optuženi Mladić.

Zaštićeni svjedok, koji je radio kao zdravstveni djelatnik u Foči, uhićen je odmah po izbijanju sukoba u travnju 1992.godine. Prvo je zatvoren u vojnom hangaru na Livadama, od kud je za par dana prebačen - u Kazneno popravni Dom Foča gdje je zatočeno između 500 i 600 civila nesrpske nacionalnosti, svih uzrasta. Tamo je svjedok vidio niz zlostavljanja, a neka je i sam preživio.

„Potrebno je obrazložiti što se sve događalo u logoru u kolovozu i rujnu (1992.godine), jer sve što se događalo na ratištima imalo je katastrofalne repekusije za nas zatočenike“, prisjetio je svjedok.

Zlostavljanja i ubijanja većeg broja zatočenika događala su se najčešće u vrijeme gubitaka Vojske Republike Srpske na ratištu. Zaštićenom svjedoku to je potvrdio i nekadašnji kolega doktor Dragović, kojeg je uprava KP Doma Foča angažirala u ratno vrijeme.

„Da pojasnio je to – ako netko od Srba pogine na ratišto i zavisno (kakva će biti odmazda) od njegove funkcije. I stvarno se to dogodilo“, naveo je svjedok.

Nakon rata 1998.godine svjedok RM 046 je preko lista ekshumiranih žrtava iz brojnih fočanskih masovnih grobnica prepoznao niz imena logoraša s kojima je zatočen. Prvo u KP Domu Foča, a kasnije u logoru Kula gdje su se svakodnevna zlostavljanja i ubijanja nastavila.

„I najveća masovna grobnica je rijeka Drina, koja nažalost nije (na spisku) spomenuta“, naveo je svjedok koji je nabrojio više lokacija masovnih grobnica, poput one u tunelu Buk Bijele i Dobrom Polju.

(VIDEO: Film o zločini u KP Domu i Foči)


Obrana generala Mladića pokušala je prikazati kako logori nisu bili pod kontrolom VRS-a već lokalnih vlasti i ministarstva pravosuđa RS.

Podsjetimo, bivši ministar pravosuđa RS Momčilo Mandić oslobođen je krivnje za KP Dom Foča pred lokalnim (BiH) pravosuđem 2007.godine jer je sud utvrdio kako je Krnojelac odgovarao vojnom zapovjedništvu VRS-a.

Upitan – je li ima ikakve dokaze da je logor Kula bio pod vojnim zapovjedništvom, svjedok je naveo kako ga je tamo ispitivao oficir KOS-a (vojne kontraobavještajne tajne službe):

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00
Direktan link


Prema nalazima Istraživačko dokumentacijskog centra, na području Foče potvrđeno je kako je ubijeno preko 2000 građana, dok se još njih oko 800 vode kao nestali.

Optuženi general Mladić odrekao se u petak prava da bude u sudnici zbog posjete koju je imao u pritvoru, a na suđenje je stigao tek krajem sudskog dana. Suđenje će se nastaviti idući tjedan iskazom novog svjedoka tužiteljstva.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG