Dostupni linkovi

U Alžiru su 41 stranca oteli malijski džihadisti



Malijski džihadisti objavili su da su u napadu na plinsko polje u Alžiru oteli 41 zapadnog državljanina, kao odgovor na intervenciju francuskih vojnika u Maliju, gdje se trenutno vode bore s islamistima.

Islamistički borci povezani s Al-Qa'idom napali su u zoru plinsko polje In Amenas, na istoku Alžira, blizu libijske granice, kojim upravljaju britanska kompanija BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach.

Otet je 41 zapadni državljanin, među kojima je 13 Norvežana, sedam Amerikanaca, Francuzi, Britanci i Japanci, rekao je portparol napadača, javljaju dvije mauritanske informativne mrežne stranice - agencija Naouakchott information i Sahara Medias.

Kako je rekao portparol, ta je operacija odgovor na upletanje Alžira, koji je francuskim avionima dopustio se koriste njegovim zračnim prostorom kako bi izvodili napade na sjeveru Malija.

Tim povodom, u Briselu je danas zakazan vanredni sastanak šefova diplomatije Evropske unije zbog krize u Maliju. Sastanku će prisustvovati i ministar vanjskih poslova te afričke zemlje.
XS
SM
MD
LG