Dostupni linkovi

BiH: Opada vodostaj većine rijeka


Nivo vodostaja rijeka u BiH je u opadanju, tako da ne postoji veća prijetnja od izlijevanja i poplava, potvrđeno je agenciji Anadolija iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

„U Kantonu Sarajevo svi vodostaji su u opadanju. Vodostaji rijeka Vrbasa i Sane su takođe u opadanju, dok je vodostaj rijeke Une u porastu, ali to još uvijek nije zabrinjavajuće. Kada je riječ o rijeci Bosni, ona je u gornjem toku, od Reljeva do Zenice u opadanju, dok je u donjem toku, od Maglaja do Save, u porastu, s obzirom na to da se tu ulijevaju i njene pritoke“, kazala je Jasminka Dizdarević iz Odsjeka za hidrometeorologiju FHMZ.

Dizdarević je dodala da se, prema prognozama, u toku današnjeg dana očekuje kiša, a sjutra snijeg, no da se ne predviđaju veće promjene u nivoima vodostaja.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH pri Sektoru za zaštitu i spašavanje Samir Agić, u istakao je kako je situacija u BiH stabilna kada je riječ o poplavama.

„Nešto u šta bi država bila uključena i trebala da vodi računa, još uvijek se nije desilo. Sve se dešava na lokalnom nivou. Imamo neke informacije o porastu Željeznice i Bosne, ali to nije ništa čime bi se državni nivo bavio. To znači je sad sve pod kontrolom kolega sa lokalnog nivoa“, naglasio je Agić
XS
SM
MD
LG