Dostupni linkovi

Riker: Dijalog s Prištinom važniji od spomenika u Preševu


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker izjavio je danas da je spor oko spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu "balkanska drama" i da se treba usredsrediti na važnija pitanja, kao što je napredak dijaloga sa Prištinom.

"To je tipična balkanska drama, koju treba rešavati u skladu sa vladavinom prava i posvetiti se važnijim stvarima", rekao je Riker tokom boravka u Briselu i dodao da je u rešavanje spora uključen OEBS "koji zato i služi".

Riker je na brifingu za novinare u američkoj misiji u Briselu istakao značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi Srbija što pre dobila datum za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

"Za poslednjih nekoliko mjeseci postignut je nevjerovatan napredak", rekao je Riker, uz konstataciju da su mnoge njegove kolege sumnjale da će sporazum o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) ikada biti sproveden, ali da se to ipak desilo.

Američki diplomata je odao priznanje premijeru Srbije Ivici Dačiću i predsedniku prištinske vlade Hašimu Tačiju, a posebno je pohvalio šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton, pod čijim se pokroviteljstvom dijalog odvija.

Riker je najavio da će se sjutra, uoči nastavka razgovora Dačića i Tačija u Briselu sresti sa obojicom učesnika u dijalogu i da će Sjedinjene Države nastaviti da aktivno prate i pomažu proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova.
XS
SM
MD
LG