Dostupni linkovi

Avganistanski talibani osudili intervenciju na Maliju


Talibanski pobunjenici u Avganistanu osudili su francusku vojnu intervenciju protiv naoružanih islamističkih grupa u afričkoj državi Mali, upozorivši da će to imati katastrofalne posljedice.

Talibani su, na svojoj internet stranici, naveli i da je Francuska trebalo da "nauči lekciju iz propalih ratova u Avganistanu i Iraku".

"Kada je Francuska nedavno počela s procesom povlačenja iz Avganistana, izgledalo je da će francuska vlada proširiti svoj antiratni stav na druge regione svijeta", ocijenio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid, prenosi AFP.

Kako bilo, izgleda da je (Francuska) prekršila svoju obavezu prema miru time što je izvršila vojni prestup na teritoriju sjevernog Malija, dodao je Mudžahid.

Kako je ocijenio, Francuska je pokrenula rat protiv muslimana u Maliju bez ikakvog pravnog osnova, a vlade i globalne organizacije bi trebalo da spriječe takve prestupe.

" Intervencija neće biti katastrofalna samo za Mali, nego i za Francusku", upozorio je portparol avganistanskih talibana.

I druge islamističke grupe su ranije uputile upozorenja da će se osvetiti za intervenciju francuske vojske, koja je u petak započela operacije zajedno s vojskom Malija kako bi se zaustavio prodor islamista na jug.
XS
SM
MD
LG