Dostupni linkovi

Vlada Kosova: Naredna runda dijaloga o ukidanju bezbednosnih struktura Srbije


Na sledećoj rundi dijaloga premijera Kosova i Srbije u Briselu 17. januara, biće reči o o uklanjanju ilegalnih bezbednosnih struktura Srbije sa Kosova, formiranju mehanizma koji će omogućiti finansijsku pomoć Srbije srpskoj zajednici na Kosovu, a kako bi ono bilo transparentno, te i o konkretnim delovanjima za uspostavljanje reda i zakona na severu zemlje, navodi sa u saopštenju Vlade Kosova.

Kosovski premijer, Hashim Thaci, par dana pre održavanja sastanka sa srpskim kolegom, Ivicom Dačićem, sastao se sa sa nekoliko lidera političkih partija na Kosovu koje je obavestio o toku narednog sastanka u Briselu.

U saopštenju Vlade Kosova o ovom sastanku, navodi se da Vlada Republike Kosova, u skladu sa Rezolucijom Skupštine Kosova o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije, uz posredstvo Catherine Ashton i podrškom SAD-a, od 19. oktobra vodi razgovore sa Vladom Srbije u Briselu.

Dodaje se da Vlada Kosova u ovim razgovorima u potpunosti poštuje Ahtisarijev plan, Ustav Kosova i zakone na snazi, Rezoluciju Skupštine I sporazume postignute u Briselu.

Stoga, Vlada Kosova u ovim razgovorima, navodi se, nikada neće razgovarati o statusu Kosova ili nezavisnosti, teritorijalnoj celovitosti i unutrašnjem uređenju.

Takođe se dodaje da Vlada Kosova očekuje da će se u kraćem vremenskom periodu rešiti pitanja u vezi uklanjanja bezbednosnih struktura Srbije sa severa Kosova, te ojačavanja struktura u oblasti obrazovanja, zdravstva te socijalnih pitanja, stvaranja okolnosti za održavanje slobodnih izbora, formiranja opštine Severna Mitrovica, održavanja popisa i dr.
XS
SM
MD
LG