Dostupni linkovi

Venecija ne želi kruzere


Godinu dana nakon nesreće kruzera Kosta Konkordija, luksuzni brodovi koji plove vodama nadomak Venecije uzburkali su famoznu lagunu.

U Veneciji je pokrenuta debata između konzervatora, koji su uznemireni zbog uništavanja prirodne sredine, i osoba koje tvrde da brodovi gradu donose preko potrebnu zaradu od turista.

Veliki brodovi svakodnevno prolaze nadomak brojnih spomenika i znamenitosti Venecije izvodeći manevar jako sličan onom koji je izveo „zloglasni“ kapetan Konkordije Frančesko Ščetino.

Zvanične brojke Evropske Unije pokazuju da je Venecije prošle godine ostvarila dobit od 536 miliona evra zahvaljujući kruzerima.

Eu takođe tvrdi da putnici sa velikih brodova predstavljaju 20 odsto ukupne posete grada od 58.000 stanovnika. Veneciju svake godine poseti 20 miliona turista.

Argumenti koji idu u prilog kruzerima nisu dovoljni kako bi zadovoljili Kristijana Gaspareta, lokalnog arhitektu i borca za očuvanje venecije.

„Brodovi su čudovišta koja naružuju Veneciju i koja predstavljaju dodatno opterećenje za budžet zbog štete koju nanose. Brodovi oštećuju osnove drevnih zgrada i doprinose zagađenju vazduha. Čak i kada se nalazi u luci, jedan brod stvara zagađenje poput 15.500 automobila svakodnevno“, smatra Gaspareto.

Nakon nesreće kruzera Kosta Konkordija, brodovi koji imaju preko 40.000 tona ne smeju da prilaze obali Venecije.
XS
SM
MD
LG