Dostupni linkovi

Srbija: Poskupljuje jeftina struja


Uvođenjem novog načina obračuna i plaćanja struje i dalje će biti jeftine noćne tarife, ali ne u odnosu četiri prema jedan, rekla je ministarka energetike, razvoja i životne sredine Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je za današnju Politiku rekla da su pripremljene nove socijalne karte i da će uredba kojom je predviđeno da socijalno ugroženi dobiju besplatno 120 kilovata struje i 90 kubika gasa, biti usvojena na jednoj od narednih sednica Vlade Srbije.

"Cilj je da oni koji troše mnogo, plaćaju više od onih koji troše manje struje. Struja nije što i krompir, pa da je plaćamo po nižoj ceni, jer se troši više", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, ovim tarifnim sistemom biće smanjeni prihodi od obračunske snage koja trenutno (u obračunu potrošnje) učestvuje sa 19 odsto, uzimajući u obzir sve kategorije potrošača, ali će se povećati učešće srednjeg napona sa sadašnjih 25 na 35 procenata.

Ona je navela da će u novom tarifnom sistemu kategorija široke potrošnje biti razdvojena na dva dela, na komercijalnu potrošnju i potrošnju domaćinstva.
XS
SM
MD
LG