Dostupni linkovi

Platforma: Svako rešenje u skladu sa Ustavom


Politička platforma Srbije za razgovore sa kosovskim predstavnicima predviđa da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, prenosi Tanjug.
U tekstu platforme, sa koje je vlada u subotu uveče skinula oznaku poverljivosti, a u koji je Tanjug imao uvid, navedeno je da Srbija u dobroj veri teži nastavku razgovora sa Prištinom ubeđena u to da je trajno i održivo rešenje za Kosovo moguće postići kroz iskreni dijalog dve strane.
U tekstu platforme, na sedam strana, taksativno je navedeno pet elemenata na kojima će rezolucija biti zasnovana: osnovna polazna premisa za pregovore sa Prištinom na visokom političkom nivou bude da Srbija u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Druga premisa jeste da sva prava i nadležnosti, koji kao rezultat pregovora budu priznati u institucijama u Prištini biće preneti zakonom na organe Kosova u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima Republike Srbije.
Dalje se navodi da osnovna težnja tokom nastavka razgovora bude postizanje sveobuhvatnog rešenja, navodi Tanjug.
XS
SM
MD
LG