Dostupni linkovi

Dodik posthumno odlikovao Srđana Aleksića


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno je odlikovao Srđana Aleksića, hrabrog Trebinjca koji je 1993. godine smrtno stradao spašavajući život sugrađaninu Alenu Glavoviću. Aleksić je odlikovan "Ordenom časti RS sa zlatnim zracima".

Rade Aleksić, Srđanov otac, vidno potresen, primio je priznanje u Palati predsjednika RS u Banjaluci, gdje je povodom 9. januara, Dana i krsne slave Republike Srpske, Dodik svečano uručio ordenje i medalje građanima i institucijama, koji su djelima i zaslugama posebno afirmisali RS i srpski narod.

Vojska Republike Srpske je 21. januara 1993. na trebinjskoj pijaci tukla Bošnjaka Alena Glavovića a Srđan Aleksić priskočio je u pomoć Glavoviću, pa su četvorica vojnika, kundacima pušaka na smrt pretukli Srđana.

Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu, i preminuo je 27. januara 1993. godine.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Ulica Velikih drveta u Sarajevu je 15 godina nakon Srđanove smrti nazvana njegovim imenom, prolazu u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu je nazvan po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča u njegovu čast, kao i u Pančevu.

Na Dan državnosti Srbije, prošle godine, Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i dijelo ličnog herojstva.
XS
SM
MD
LG