Dostupni linkovi

Prva LGBT pobjeda na sudu u Srbiji


Apelacioni sud u Novom Sadu donio je prvu pravosnažnu presudu u Srbiji zbog seksualne diskriminacije na radnom mjestu, objavila je Gej strejt Alijansa.

U pisanom saopštenju GSA navodi se da je sud utvrdio diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije protiv M. A. (25) iz Vršca od strane njegovog kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca koje je trajalo više meseci.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda Dariu K. je naloženo da oštećenom M. A. isplati 180.000 dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povreda prava ličnosti, ugleda i časti, kao i da Pravnoj službi GSA, koja je zastupala oštećenog, nadoknadi sudske troškove u iznosu od 99.000 dinara.

U obrazloženju pravosnažne presude Apelacionog suda između ostalog stoji da je nesumnjivo da su riječi "peder" i "pederčina" izrazi koji imaju značenje "negativnog, omalovažavajućeg, obezvređujućeg i uvredljivog označavanja muške osobe istopolne seksualne orijentacije.

Takođe se kaže da njihovo upućivanje predstavlja uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj i predstavlja povredu dostojanstva na osnovu ličnog svojstva istopolne seksualne orijentacije.

M. A. se Alijansi obratio u martu 2011. godine i opisao slučaj u kome ga je njegov kolega Dario K. u dužem vremenskom periodu vređao i pretio i fizički ga zlostavljao zbog čega je morao da potraži lekarsku pomoć.
XS
SM
MD
LG