Dostupni linkovi

Mourinho najbolji klupski trener u 2012.godini


Portugalski fudbalski stručnjak Jose Mourinho proglašen je najboljim klupskim trenerom u 2012. godini od strane Instituta za fudbalsku istoriju i statistiku. Iza Portugalca našli su se Roberto Di Matteo i Diego Simeone, potom Pep Guardiola.

U izboru Instituta za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) Jose Mourinho proglašen je najboljim klupskim trenerom u protekloj godini, zahvaljujući uspjesima koje je ostvario s madridskim Realom.

U izboru u kojem sudjeluju novinari i fudbalski stručnjaci sa svih kontinenata, a koji je zaživio 1996. godine, Mourinho osvojio 101 bod. U prošloj sezoni Portugalac je s Real Madridom uvjerljivo osvojio Primeru i postavio niz rekorda u španskom prvenstvu.

Samo dva boda manje od Mourinha osvojio je Italijan Roberto Di Matteo, koji je Chelsea doveo do naslova evropskog prvaka. Iza njega nalazi se Diego Simeone, trener osvajača Evropske lige Atletico Madrida, s 97 bodova, te Josep Guardiola, do polovine prošle godine trenet Barcelone sa 82 boda.Peti je Brazilac Tite iz Corinthiansa sa 61 bod.
XS
SM
MD
LG