Dostupni linkovi

Kairo: Morsi sa Abasom i Mašalom


Egipatski predsjednik Muhamed Mursi posredovaće u pregovorima u Kairu između palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i vođe Hamasa Kaleda Mašala.

Zvaničnici Abasovog Fataha i rivalskog Hamasa najavili su se da će u fokusu pregovora biti formiranje palestinske vlade nacionalnog jedinstva i održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora, koji se već dugo odlažu, na obe palestinske teritorije - Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Poznavaoci prilika navode da je napetost izmedju te dvije najveće palestinske partije popustila u poslednjih nekoliko mjeseci. Egipatski portparol Jaser Ali izjavio je za AFP da će se Abas i Mašal najpre sastati sa šefom egipatske obaveštajne službe, a potom će biti održan trilatelarni sastanak sa Mursijem.

Inače na Zapadnoj obali su u oktobru održani lokalni izbori, posle više od šest godina, koje je Hamas bojkotovao. Da su se odnosi poslije izmenili pokazuje između ostalog dozvola Hamasa da se u prošlu subotu i pojasu Gaze, koji ta islamistička organizacija kontroliše, održi proslava godišnjica osnivanja sekularnog, umjerenijeg Fataha, prva od 2007, kada su hamasovci silom preuzeli vlast.

Prethodno su pristalice Hamasa slavile osnivanje svoje organizacije na Zapadnoj obali, kojom vlada Abasova Palestinska uprava. Mašal je u nedavnom govoru apelovao na pomirenje i nacionalno jedinstvo Palestinaca.
XS
SM
MD
LG