Dostupni linkovi

MMF vjeruje da će Obala Slonovače postati "ekonomsko čudo"


Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je kako vjeruje da će Obala Slonavače postati novo "ekonomsko čudo" poslije decenije političke krize, ali pod uslovom da vlasti u Abidžanu sprovedu borbu protiv ukorijenjene korupcije.

Generalna direktorica Lagarde je u obraćanju poslanicima skupštine Obale Slonovače pohvalila privredni rast od preko 8,5 posto u toj zemlji na zapadnoj obali Afrike u 2012., poslije pada od 4,7 posto godinu dana ranije.

Obala Slonovače, bivša francuska kolonija je poslije dobijanja nezavisnosti 1960., tokom naredne decenije i u 1970-im već bila "ekonomsko čudo", prije svega zahvaljujući rekordnoj proizvodnji kakaoa.

No, tokom posljednjih 10 godina u zemlji koja se prostire na preko 330.000 kvadratnih kilometara i ima više od 20 miliona stanovnika, došlo je do političkih previranja koja su kulminirala sukobima tokom postizborne krize u decembru 2010. do aprila 2011., u kojima je poginulo 3.000 ljudi.

Privreda Obale Slonovače je najveća u Ekonomskoj i monetarnoj uniji Zapadne Afrike (ECOWAS) pošto čini 40 posto ukupnog BDP tog monetarnog bloka.

Vlada Obale Slonovače planira privredni rast od devet posto u ovoj i 10 posto u 2014., nadajući se da će ta zemlja postati novoindustrijalizovana privreda do 2020.
XS
SM
MD
LG