Dostupni linkovi

Američko udruženje filmskih kritičara: Hanekeova "Ljubav" najbolji film


Film ''Ljubav'', ostvarenje evropskog reditelja Mihaela Hanekea koji govori o paru u poznim godinama souočenom sa teškom bolešću, proglašen je za najbolji film prema oceni američkog Nacionalnog udruženja filmskih kritičara.

Nagradu za najbolju glumicu odnela je Emanuel Riva, koja takođe igra u filmu ''Ljubav'', dok je Haneke proglašen za najboljeg reditelja, prenose svetske agencije.

Grupa od 60 eminentnih filmskih kritičara iz svih delova SAD-a i iz različitih novina, časopisa i drugih medija, koja se sastala u Njujorku u Linkoln centru u subotu, izabrala je Danijela Deja-Luisa za najboljeg glumca za naslovnu ulogu u filmu ''Linkoln''.

Kritičari su dodelili priznanje za najbolji dokumentarac filmu ''The Gatekeepers'' o izraelskoj obaveštajnoj službi Šin Bet. Toni Kušner dobio je nagradu za najbolji scenario za film ''Linkoln'', dok je nagradu za najbolju kameru dobio film ''Master''.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je ''This Is Not a Film''.

Nagrade filmskih kritičara su među poslednjim nagradama koje se dodeljuju pre proglašenja nominacija za nagradu Oskar, 10. januara.

Svečana dodela Oskara održaće se 24. februara u Los Anđeleseu, a ''Ljubav'' je austrijski kandidat u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.
XS
SM
MD
LG