Dostupni linkovi

ESI: Ukidanje bezviznog režima podrilo bi legitimitet EU



Eventualno suspendovanje bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana bila bi nepotrebna i drakonska mera koja bi samo podrila kredibilitet Evropske unije ne samo u tom regionu, već i u Moldaviji, Turskoj, Ukrajini, kao i na Kosovu.

To se navodi u analizi Evropske inicijative za stabilnost (ESI), neprofitne institucije koja se bavi analizom situacije na Balkanu i politike EU prema tom regionu.

ESI navodi da je za tako kompleksne probleme teško pronaći jednostavna rešenja. Neizbežno je napraviti kompromise kada je u pitanju kontrola granica i slobodno kretanje ljudi, i između zaštite pojedinačnih sloboda i očuvanja javnog poretka.

Zbog toga ESI u analizi predlaže dva rešenja kojim bi se izbeglo ukidanje bezviznog režima. Prvi predlog podrazumeva rešenje na nacionalnom novou članica EU koje bi omogućilo značajno skraćenje procedura odlučivanja o zahtevu za azil.

Drugo rešenje moglo bi da bude na nivou EU. Unija bi mogla da sve zemlje koje su ušle u proces vizne liberalizacije proglasi sigurnim područjem, što bi odmah omogućilo ubrzanje procedure odlučivanja o zahtevima za azil.
XS
SM
MD
LG