Dostupni linkovi

Svetska banka: Srbija nema uslove za privredni rastSrbija u 2013. godini neće moći da se izbori sa odlivom kapitala, dubokom recesijom i kombinovanom fiskalnom, dužničkom i finansijskom krizom, ocenio je ekonomista
Svetske banke Dušan Vujović u intervjuu za ekonomski mesečnik"Biznis i finansije".

On je istakao da očekivanja nove vlade da će obećanim nastavkom reformi i evropskih integracija obezbediti dovoljno eksternog finansiranja i tako izaći iz fiskalne i dužničke krize za sada nisu ubedila ni Međunarodni monetarni fond (MMF) ni finansijska tržišta.

Vujović je ukazao da je Srbija jako daleko od stvaranja energičnog, inovativnog i konkurentnog privatnog sektora koji hvata korak sa svetom, osvaja nove proizvode i tehnologije, i trudi se da širi obim poslovanja i izvozi.

"Skupa, velika i remetilačka uloga države postala je jedno od ključnih ograničenja rasta. Ona stvara neefikasno i skupo poslovno okruženje, neposredno podiže troškove funkcionisanja, ne obezbeđuje i ne promoviše konkurenciju, podiže cenu rada i odvlači
mlade obrazovane ljude sa produktivnih radnih mesta u privredi, narušava finansijsku discipline, istiskuje privatni sektor", upozorio je Vujović.

Ograničenja za privredni rast su, po njegovim rečima, i neefikasno korporativno upravljanje i skupa radna snaga, kao i dostupnost kredita i visoki troškovi finansiranja tekuće proizvodnje, trgovine i investicija.
XS
SM
MD
LG