Dostupni linkovi

Pusić: Sprema se susret Dačića i Milanovića


Kada je u pitanju susret premijera Hrvatske i Srbije, Zorana Milanovića i Ivice Dačića, "stvari idu u dobrom pravcu", izjavila je ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić za novosadski Dnevnik.

"Susret dvojice premijera je od izuzetnog značaja i do njega će sigurno doći. Stvari idu u dobrom pravcu. Sada je važno dobro pripremiti taj susret. Svrha je pozitivni pomak, a ne samo dobra fotografija u medijima", kazala je Pusić.

Dodala je da je sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem imala dva vrlo konstruktivna razgovora, u Njujorku u septembru i u Dablinu pre nekoliko sedmica.

"Dogovorili smo takozvane korpe pitanja. Prva se tiče pitanja koja proizlaze iz rata. Druga u fokusu ima ekonomske teme, s obzirom na to da Hrvatska ulaskom u EU ulazi u EFTA a izlazi iz CEFTA (sporazuma). Treća se, pak, tiče evropske budućnosti i saradnje na korišćenju evropskih fondova", navela je Pusićeva.

Prema njenim rečima, oslobađajuća presuda Haškog tribunala za hrvatske generale Gotovinu i Markača ne znači da Hrvatska negira ratne zločine i ocenila da je povlačenje međusobnih tužbi za genocid između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde "i dalje racionalna mogućnost".
XS
SM
MD
LG