Dostupni linkovi

Osnovan Svjetski bošnjački kongres, predsjednik Mustafa ef Cerić


Donedavni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izabran je danas u Sarajevu za predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, a sandžački muftija Muamer Zukorlić za predsjednika Skupštine kongresa.

Zukorlić, koji je bio predsjednik Odbora za osnivanje Svjetskog bošnjačkog kongresa, rekao je da je ovaj kongres osnovan "s ciljem stvaranja pune slobode Bošnjaka u domovini i dijaspori, očuvanja i afirmaciji jedinstvene BiH, te doprinosa regionalnom i međunarodnom miru".

Član Senata kongresa Muhamed Filipović navodi da ova organizacija ne smije biti interesna, niti u svom članstvu smije imati aktivne političare.

"Naše političke stranke potpuno su izgubile svaki ugled, nisu vjerodojstojne. Mi nemamo kao Hrvati ili Srbi svoje akademije nauka, institute, pozorišta itd", smatra Filipović.

Na Izbornoj skupštini i prvom zasjedanju Svjetskog bošnjačkog kongresa za potpredsjednike su izabrani Haris Hromić, Mirza Šabić i Mevlida Serdarević.

Za predsjednika Izvršnog vijeća izabran je Mirsad Čaušević, a imenovano je i 30 članova Senata Svjetskog bošnjačkog kongresa, među kojima su Zukorlić, Muhamed Filipović, Ejup Ganić, Dževad Jahić, Mehmed Akšamija.

Za nacionalnu zastavu svih Bošnjaka svijeta izabrana je bijela zastava sa ljiljanima.
XS
SM
MD
LG