Dostupni linkovi

Skoplje: Opozicija protestovala ispred sedišta vladajuće VMRO DPMNE


Nekoliko hiljada članova i simpatizera opozicionih partija u Makedoniji danas su održali miran protest ispred sedišta vladajuće VMRO DPMNE u centru Skoplja.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Otpor”, “Gruevski odlazi”, “Lopovi”.

Njima su se obratili lideri nekoliko opozicionih partija, a predsednik Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski, raniji premijer i predsednik države, je aktuelnu vlast nazvao kriminalnom i najavio da će opozicija nastaviti borbu za njenu promenu i povratak slobode i demokratije u zemlji.

Posle novogodišnjih praznika opozicija će u svim gradovima u Makedoniji organizovati otvorene parlamente, gde će građani moći da kažu svoje stavove o stanju u zemlji.

Razlog za ove proteste je donošenje budžeta za 2013 godinu u Skupštini Makedonije, pri čemu su poslanici opozicije prisilno odstranjeni iz skupštinske sale, a i novinari su bili sprečeni da prate sednicu iz galerije Sobranja.

Nakon ovih događaja opozicija je objavila da se neće vraćati u Parlament i pozvala na građansku neposlušnost. I proteklih dana oni su blokirali ulice u većim gradovima oko 30 minuta svako popodne.
XS
SM
MD
LG