Dostupni linkovi

Oslobođen lekar otpužen za smrt Sergeja Magnitskog



Moskvoski sud danas je oslobodio optužbi zatvorskog lekara Dimitrija Kratova, prvog i
jedinog zvaničnika kome se sudilo za smrt advokata Sergeja Magnitskog.

Zastupnici za ljudska prava osudili su slučaj Magnitskog, zbog koga su u SAD i Rusiji doneti novi zakoni.

Magnitski je 2009. godine umro od pankreatitisa koji mu nije lečen, a istraga koju je napravio Savet za ljudska prava pri predsedniku države pokazala je da je u zatvoru bio prebijen a lekarska pomoć mu je uskraćena. Zatvosrki lekar Kratov jedini je odgovarao na sudu zbog tog slučaja.

Sudija Tatjana Neverova rekla je da nije našla dokaze da je smrt bila posledica uskraćivanja lečenja. Oslobađajuća presuda je bila očekivana pošto je tužilaštvo ranije ove nedelje saopštilo da ne postoji veza između Kratovih postupaka i smrti Magnitskog.

Ranije ovog meseca, američki kongres je zbog Magnitskog odobrio uvođenje sankcija ruskim zvaničnicima za koje postoje sumnje da imaju veze sa kršenjima ljudskih prava.

Moskva je na taj zakon odgovorila svojim zakonskim merama, a jedna od njih je zabrana Amerikancima da usvajaju rusku decu, koju je danas potpisao predsenik Rusije Vladimir Putin.

Magnitski, pravnik investicionog fonda Hermitedž, uhapšen je 2008. pod optužbom za utaju poreza, za šta su ga teritili isti zvaničini koje je on optužio da su od države ukrali 230 miliona dolara.

Kratov se na suđenju izjasnio kao nevin jer, kako je rekao, nije mogao da leči Magnitskog zbog nedostatka osoblja.

Članovi porodice Magnitskoga su suđenje lekaru nazvali prevarom i rekli da je Kratov imao malu ulogu u njegovoj smrti, kao i da odgovorni zvaničnici moraju da izađu na sud.

U znak protesta, suđenju lekaru nisu prisustvovali roditelja Magnitskog.

"Učešće u ovom saslušanju suda bi za mene bilo poniženje", rekla je Natalija Magnitskaja. "Shvatila sam da je sve odlučeno unapred i da je sve rešeno unapred".
XS
SM
MD
LG