Dostupni linkovi

Merkelovoj porasla popularnost u Njemačkoj


Njemačka kancelarka Angela Merkel pred novu 2013. je popularnija nego što je ikada ranije bila, pošto je trenutno podržava 41 odsto birača.

To je njen najbolji rezultat od marta 2006, pokazala je današnja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja ''Forsa''.

Prema toj anketi, njenim koalicionim partnerima - liberalima i dalje loše ide i oni bi dobili četiri odsto i tako ostali vanparlamentarna partija.

Politički protivnici Merkelove, njemačke socijaldemokrate s kancelarskim kandidatom Perom Štajnbrikom bi dobili nepromijenjenih 27 odsto glasova.

Zeleni bi dobili procenat manje nego u prošloj anketi, odnosno 13 odsto glasova, dok bi Ljevica, nastala spajanjem naslednika istočno-nemačkih komunista i stranke WASG osvojila nepromenjenih osam odsto glasova, a Pirati svega četiri odsto, što je nedovoljno za ulazak u Bundestag.

Devet mjeseci pred savezne izbore bi demohrišćani i liberali dobili ukupno 45 odsto glasova i tako bi imali prednost od pet odsto nad opozicionim blokom socijaldemokrata i partije Zeleni, ali ta statistička prednost demohrišćanima Merkelove ništa ne znači, jer liberali, prema današnjoj anketi, ne mogu preći cenzus od pet odsto za ulazak u Bundestag.
XS
SM
MD
LG