Dostupni linkovi

OVPMB prijeti Dačiću


Bivši pripadnici rasformirane OVPMB (Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe)zaprijetili su predsedniku Vlade Ivici Dačiću oružanim sukobom ako Vlada Srbije pokuša da sruši spomenik OVPMB u Preševu.

Na sajtu Preševa jone (http://www.preshevajone.com/) oni su naveli da će "vrlo lako ponovo obući čizme i uniforme i uzeti oružje u ruke".

Odgovarajući na najave i pretnje premijera Srbije Ivice Dačića da će Srbija silom ukloniti spomenik pripadnicima bivše OVPMB, ukoliko to vlasti u opštini Preševo ne učine, komandant Ljulji - Ljuljzim Ibiši je rekao da su spremni da se tome suprotstave, ako je potrebno i oružjem.

"Mi kao bivši pripadnici i komandanti OVPMB zbog evropskih integrativnih procesa smo dali prioritet dijalogu i nastojanjima da probleme rješavamo kroz razgovore, uz nadu da će se zaustaviti represija Srbije prema etničkim Albancima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Međutim, zbog stalnih provokacija žandarmerije i zbog pretećih izjava Dačića ispada da Beograd ne interesuje ni dijalog niti stabilnost u regionu", kazao je Ibiši.

S druge strane Šefket Hasani, poznat pod nadimkom "Poeti" (Pesnik) rekao je da će se, ukoliko dirne u spomenik OVPMB u Preševu, Dačić susresti sa 500 spremnih vojnika sa Zapada.

Hasani je pozvao Srbiju da prednost da dijalogu, kako bi se "danas sreli za pregovaračkim stolom, a ne sjutra u šumi".
XS
SM
MD
LG