Dostupni linkovi

Zahtjev za gašenje KAP-a


Menadžment podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) tržiće od Borda direktora da donese odluku o gašenju fabrike, jer za njen rad nakon Nove godine nije obezbijeđena neophodna struja, dok ugovor sa Elektoprivredom (EPCG) ističe.

Dogovora o isporuci električne energije između KAP i EPCG najvjerovatnije neće biti, pa će ruski partner u podgoričkoj fabrici, Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), tražiti njeno gašenje, pišu Dnevne novine.

Fabrika pored nagomilanih dugova za struju ima i problema sa isplatom zarada zaposlenih. KAP-u su ranije ukinute subvencije, a zbog nagomilanih dugova prema EPCG, kompanija je bila primorana da smanji potrošnju elektirčne energije na pola, ugasi dio ćelija, a samim tim i smanji proizvodnju.

Međutim, mala je vjerovatnoca da će doći do gašenja fabrike, zbog ogromnih posljedica koje bi to ostavilo na crnogorsku ekonomiju. Prema mišljenju stručnjaka, bruto domaći proizvod (BDP) bi pao dva do tri odsto, a izvoz 15 odsto, što bi za crnogorsku ekonomiju bio dodatan problem.
XS
SM
MD
LG