Dostupni linkovi

Turisti teško oštetili arheološke ostatke Maja na nalazištu Tikal


Turisti su teško oštetili arheološke ostatke u nalazištu Tikal, u petak na sjeveru Gvatemale, u vrijeme proslave nastupanja novog majanskog kalendara, izjavio je jedan zvaničnik mjesta.

"Nažalost, veliki broj turista se popeo na Hram II i pričinio velika oštećenja", koja su praktično nepopravljiva, rekao je novinarima sa žaljenjem Oswaldo Gomez, tehnički rukovodilac Parka Tikal, arheološkog nalazišta koje se nalazi usred džungle, 550 kilometara sjeverno od glavnog grada.

"Mi smo se složili s proslavom, ali turisti su trebali biti svjesni da je ovo svjetska baština", nastavio je on, a bili su upozoreni da je zabranjeno penjanje na građevinu.

U petak je nekoliko arheoloških nalazišta na jugu Meksika i sjeveru centralne Amerike bilo središte proslave kraja velike majanske ere od 5.200 godina, koja je uzrokovala dolazak hiljada posjetilaca.

Tikal je jedno od najlegendarnijih ostataka civilizacije Maja, koje je Unesco 1979. godine proglasio svjetskom kulturnom baštinom čovječanstva.

Hram II (Temple II) se nalazi nasprem Velikog Jaguara na glavnom trgu arheološkog parka i predstavlja jedan simbol. Prema riječima Gomeza, 7.000 osoba je došlo na nalazište u petak.

Prema gvatemalskom Institutu za turizam, proslava majanskog kalendara dovela je do povećanja broja posjetilaca za 8 posto (+200.000) u ovoj zemlji.
XS
SM
MD
LG