Dostupni linkovi

Makedonija:Incidenti i unutar Sobranja


Parlamentarna rasprava u makedonskom Sobranju povodom spornog vladinog prijedloga državnog budžeta nije ni počela jer su poslanici opozicije danas blokirali
ulaz u salu i spriječili predsjednika Skupštine Trajka Veljanovskog da otvori sjednicu, zauzevši njegovo mjesto na podijumu.

Između poslanika vlasti i poslanika opozicije koji žele da spriječe izglasavanje budžeta, došlo je i do koškanja u sali. Tom prilikom je lakše povrijeđena jedna poslanica opozicionog Socijal-demokratskog saveza (SDS).

Trajko Veljanovski je potom, kako su makedonski mediji javili, "evakuisan" iz skupštinske sale.

Nezvanično, ispred Sobranja je povrijeđen jedan poslanik Romske partije, koja je dio vladajuće koalicije.Amdi Bajram, fotorafisan je kako pokazuje srednji prst učesnicima opozicionih demonstracija ispred Sobranja, uporedo sa demonstracijama pristalica vlasti.

Policija je uspjela da razdvoji dve sučeljene grupe demonstranata koji su međusobno "razmjenjivali" kamenice, štapove, flaše, voće, povrće i druge "projektile", a čitav centar grada je blokiran.

Na obje strane zajedno učestvuje nekoliko hiljada ljudi.

Opozicioni demonstranti protestuju zato što nisu saglasni sa visinom budžeta koji je vlada predvidjela za iduću godinu i uzvikuju parole protiv premijera Nikole Gruevskog.

Simpatizeri vladajuće stranke VMRO-DPMNE protestuju zato što opozicija želi da spriječi donošenje budžeta, i uzvikuju parole protiv lidera opozicije Branka Crvenkovskog.
XS
SM
MD
LG