Dostupni linkovi

Marinac koji je urinirao po mrtvim talibanima kažnjen sa 500 dolara


Američki marinac koji je urinirao po tijelima ubijenih talibana i pozirao za fotografisanje, izjasnio se krivim po dvije tačke optužnice i kažnjen je novčano sa 500 dolara i degradiranjem u niži čin.

Kako je saopštila mornarica SAD-a, Joseph Chamblin se izjasnio krivim pred specijalnim vojnim sudom u Sjevernoj Karolini za napuštanje dužnosti i što nije na odgovarajući način nadzirao mlađe marince.

Optuženi se izjasnio krivim i što je urinirao po tijelima ubijenih neprijateljskih boraca, prenosi Reuters.

Incident se dogodio tokom akcije protiv talibanskih pobunjenika u provinciji Helmand u Avganistanu 2011. godine a otkriven je u januaru ove godine kada je snimak postavljen na YouTubeu i drugim internet stranicama.

Snimak prikazuje četvoricu muškaraca u maskirnim uniformama marinaca kako uriniraju na tri tijela. To je samo jedan u nizu uvredljivih incidena u koje su bili uključeni američki vojnici, a koji su razbjesnili građane Avganistana i izazvali zategnustost između Washingtona i Kabula.

Chamblin se odrekao prava na porotu. Sudija je razmišljao o kazni do 30 dana zatvora i 2.000 dolara globe, ali otpuženi je dobio blažu kaznu zbog nagodbe postignute prije suđenja.
XS
SM
MD
LG