Dostupni linkovi

EU zabranjuje cigarete s mentolom i 'slim' cigarete


Europska komisija jučer je predložila niz mjera koje bi promijenile zakon o duhanskim proizvodima i pušenje učinile manje privlačnim, pogotovo za mlade. To se odnosi na zabranu dodavanja posebnih aroma ili zabranu proizvodnje 'slim' cigareta, koje su tanje od standardnih, izjavio je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg.

Novim prijedlogom direktive o duhanskim proizvodima, koji je pripreman godinama, predviđa se zabrana uporabe dodavanja aroma u cigarete, poput vrlo popularnog mentola, a upozorenja o opasnosti pušenja trebala bi pokrivati 75 posto površine kutije cigareta. Predlaže se i zabrana pakiranja s manje od 20 cigareta u kutiji. Malo blaža pravila predviđaju se za duhan za lule, cigare i cigarillose, jer se smatraju manje atraktivnim za mlade.

Komisija u svom prijedlogu zadržava zabranu uporabe duhana za žvakanje te duhana za cuclanje osim u Švedskoj, koja je još pri ulasku u EU dogovorila izuzeće po tom pitanju. Prijedlog Komisije trebaju odobriti države članice i Europski parlament. Novi propisi mogli bi stupiti na snagu 2015. ili 2016. godine
XS
SM
MD
LG