Dostupni linkovi

Samit bivših sovjetskih republikaPredsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas u Moskvi o ekonomiji i bezbednosti sa liderima pet bivših sovjetskih republika, a Kremlj odbacio tvrdnje SAD da je njegov cilj - obnavljanje sovjetske imperije.

Putin je u Kremlju razgovarao sa vođama Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana - članicama Organizacije pakta za kolektivnu bezbednost kojom dominira Rusija.

Rusija ovu organizaciju smatra odgovorom zemalja bivšeg SSSR-a na NATO, ali Pakt ostaje amorfan i oslabljen usled internih neslaganja.

Članice Pakta su stvorile zajedničku jedinicu za brza reagovanja, koja povremeno ide na vežbe, ali je malobrojna a misija nejasna.

Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov danas je odbacio nedavne tvrdnje američke državne sekretarke Hilari Klinton (Hillary Clinton) da su alijanse pod vođstvom Rusije pokušaj obnavljanja sovjetske imperije.

Peskov je integracione procese Rusije, Belorusije, Jermenije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana opisao kao prirodan odgovor na tržišna previranja u svetu.

Putin je opisao ekonomsko i bezbednosno grupisanje kao uvod u snažniju Evropazijsku uniju koju on želi do 2015. godine.
XS
SM
MD
LG