Dostupni linkovi

Van Rompej posetio Helmuta KolaPredsednik Evropskog saveta Herman van Rompej (Rompuy) posetio je bivšeg kancelara Nemačke Helmuta Kola (Kohl) i izrazio mu zahvalnost za "ključnu ulogu" koji je odigrao u Evropi posle pada gvozdene zavese, saopšteno je danas iz Evropskog saveta.

Pošto je Evropska unija ove godine dobila Nobelovu nagradu za mir, Van Rompej je, kako kaže, ustanovio da bi bilo "veoma važno odati počast prethodnim generacijama političkih lidera koji su sazdali Uniju kakvu danas poznajemo".

"Među pripadnicima svoje generacije, kancelar Kol odskače po svojoj odlučnoj akciji u najodsudnijem momentu u posleratnoj istoriji Evrope: preuzimanjem poltičke odgovornosti za ujedinjenje Nemačke i ujedinjenje Evrope posle pada Berlinskog zida", saopštio je Van
Rompej.

Prema njegovim rečima, upravo iz tih razloga Kol, zajedno sa Žanom Moneom (Jean Monnet), ostaje jedina osoba kojoj je Evropski savet dao titulu "počasni građanin Evrope".

"Danas smo (bivši) kancelar i ja razmenili mišljenja o trenutnom stanju naše Unije i obojica smo izrazili uverenje da će Evropa još jednom izaći iz svega jača i ujedinjena", naveo je predsednik Evropskog saveta.
XS
SM
MD
LG