Dostupni linkovi

Kacin: Izjava Dačića korak napred


Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin pozdravio je izjavu premijera Ivice Dačića o neophodnosti da Srbija ima predloge o zaštiti interesa Srba na Kosovu.

On je tu izjavu ocenio kao korak napred u odnosu na one od pre par meseci o podeli Kosova.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom pisanja medija da Srbija traži neku vrstu entiteta za Srbe na KiM po uzoru na Republiku Srpsku, Dačić je rekao da je to deo celokupnog razmišljanja koje treba proveriti sa međunarodnom zajednicom i političarima u Srbiji.

"To nije pozicija za pregovore o trajnom rešenju. Ako se ne želi regulisanje naših odnosa, odnosno trajno rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Srbe i za Albance, mora se videti kako će se Srbi na Kosovu organizovati", rekao je Dačić.

Kacin je u izjavi Tanjugu ocenio da "opcija o statusu Republike Srpske, koliko god je kontroverzna, zapravo ukazuje da Srbija traži rešenje unutar granica Kosova" i da je Srbija posvećena da u dijalogu sa Prištinom "ojača srpsku zajednicu na Kosovu koja je danas podeljena".

Kacin je naveo da je Dačić "kao premijer krajem leta nekoliko puta nastupio sa izjavama da treba podeliti Kosovo" i podsetio da je na to dobio "veoma jasne i odlučne odgovore da to ne dolazi u obzir".
XS
SM
MD
LG