Dostupni linkovi

Egipat: Istraga o referendumu


Ministarstvo pravosuđa Egipta ispitaće tvrdnje o nepravilnostima tokom prvog kruga referenduma o nacrtu ustava. Demonstranti se spremaju za nove proteste. Ministarstvo će imenovati sudije da ispitaju navode o kršenju izbornih pravila tokom prvog kruga referenduma o nacrtu ustava, održanog 15. decembra.

Portparol ministarstva je naveo da će istraga uključiti i optužbe da su posmatrači na nekim izbornim mjestima bili sudski činovnici, a ne sudije.

Mnoge sudije su odbile da nadziru glasanje, u znak protesta zbog ponašanja i mjera islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, koji je umanjio nadležnost i moć sudija. Protivnici nacrta novog ustava smatraju da bi on mogao da omogući uvođenje strogog islamskog šerijatskog zakona.

Ključne egipatske grupe za zaštitu ljudskih prava pozvale su na ponavljanje prvog kruga glasanja na referendumu, tvrdeći da je pre njega bilo mnogo nepravilnosti. Oni su naveli da su nezavisni posmatrači spriječeni da prisustvuju prebrojavanju glasova.

U međuvremenu, Egipćani se spremaju za nove demonstracije protiv navodne krađe glasova na referendumu.

Ovo će biti prvi javni protest opozicije od kada je u subotu, 15. decembra, održan prvi krug glasanja u kom je ustav prema zvaničnim rezultatima podržalo 56 odsto birača. Prema prvim rezultatima, 56 odsto birača je glasalo za nacrt novog ustava.
XS
SM
MD
LG