Dostupni linkovi

Sjutra u Briselu sastanak o otvorenim pitanjima BIH i Hrvatske


Novi sastanak između predstavnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Evropske unije bit će održan sjutra u Briselu.

Na tehničkom/ekspertnom nivou razgovarat će se o najvažnijim aspektima otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske - izjavio je za Agenciju FENA ministar-savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

To uključuje pitanja pristupa luci Ploče od Bosne i Hercegovine, izgradnje graničnih prijelaza s inspekcijskim nadzorom (BIP) i potrebne infrastrukture, te izvoza bosanskohercegovačkih proizvoda u Hrvatsku, precizirao je Regoje, i dodao da na predstojećem sastanku u Briselu na dnevnom redu mogu biti i druga pitanja za koje se izrazi interes u pripremi sastanka.

Komesar za proširenje EU Štefan Fule sazavao je prvi sastanak "trilaterale" na ministarskom nivou u Briselu 19. septembra radi rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja BiH i Hrvatske prije punopravnog članstva Hrvatske u EU.

Delegacije su na tom sastanku u Briselu predvodili ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić, a EU su predstavljali komesari za različite oblasti.
XS
SM
MD
LG