Dostupni linkovi

Hag:Oslobođen vođa pobunjenika Konga


Međunarodni krivični sud u Hagu oslobodio je vođu milicije Konga optužbi da je komandovao borcima koje su uništili jedno selo na istoku zemlje 2003.

Oslobađajuća presuda Matijeu Nguđolu za optužbe silovanja, ubijanja i pljačke, druga je presuda u desetogodišnjem radu suda i prva da je neki optuženik oslobođen optužbi.

Sudije su rekle da svjedočenja tri svjedoka tužilaštva nisu bila pouzdana i nisu mogla da definitivno dokažu da je Nguđjolo vodio pobunjenike u napadu na selo Bogoro, ali su naglasili da oslobađajuća presuda Nguđola ne znači da u selu nisupočinjeni zločini, penio je AP.

Sud je osim Nguđola podigao optužnice i protiv mnogo viših osumnjičenih, me]u kojima su sudanski predsjednik Omar al-Bašir i bivši predsjednik Obale Slonovače Lorenat Gbagboa. Al-Bašir je odbio da se preda sudu, a Gbagbo je u pritvorskoj jedinici suda i čeka suđenje.

Tužilaštvo je iznelo da su mnogi seljaci u Bogoru bili silovani pre nego što je njih 200 izmasakrirano mačetama od strane pobunjenika u jednom danu februara 2003.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u prvom regovanju su pozvale sud da objasni oslobadjajuću presudu preživjelima u selu istočnog kongoanskog regiona Ituru i da poboljša svoje istražne radnje.
XS
SM
MD
LG