Dostupni linkovi

Crna Gora-EU:Privremeno zatvoreno Poglavlje 25


Crna Gora je danas u Briselu privremeno zatvorila pregovaračko poglavlje 25, koje se odnosi na nauku i istraživanje, nakon razmatranja te oblasti na Međuvladinoj konferenciji.

Predstavnici Evropske unije (EU) su ocijenili da mjerila za privremeno zatvaranje Poglavlja 25 nisu potrebna, s obzirom na dobar nivo usklađenosti crnogorskih sa evropskim propisima, i ograničenim obimom evropskih pravnih tekovina u toj oblasti.

"EU je na osnovu toga ocijenila da za ovo poglavlje nijesu potrebni dalji pregovori - zaključeno je na Međuvladinoj konferenciji", prenosi MINA.

Kada bude došlo vrijeme za to, EU će se opet vratiti na Poglevlje 25. Takođe je naglašeno iz EU da se posebna pažnja treba posvetiti monitoringu svih specifičnih pitanja kako bi se osnažili crnogorski administrativni kapaciteti za projekte koje finansira Unija.

Učesnici na konferenciji su podsjetili da je Crna Gora počela pregovore u junu, i da je od tada napravljen dobar napredak u skriningu za ključna Poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, bebzjednost i osnovna ljudska prava – sopštava MINA.

"Crna Gora je pozvana da usvoji Akcione planove za ta poglavlja, koji sadrže mjerila za njihova otvaranja" - ocijenjeno je na Konferenciji.
XS
SM
MD
LG