Dostupni linkovi

Sorensen poziva bh. političare da naprave pomak u Srebrenici


Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen pozvao je domaće političke aktere da načine pomake u pronalaženju rješenja za "goruća" pitanja građana u Srebrenici.

"Vidjeli smo da su u potpunosti iskorišteni domaći mehanizmi za žalbeni postupak, što je omogućilo svima da koriste zakonom predviđena prava. Institucije su završile svoj dio posla i cjelokupan proces je sada okončan, tako da potvrđeni izborni rezultati moraju biti prihvaćeni i poštovani", rekao je Sorensen komentarišući odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH da potvrdi rezultate izbora u Srebrenici.

On je naglasio da je izgradnja stabilne demokratije na svim nivoima, uključujući opštine, ključni elemenat "Kopenhaških kriterijuma" koji su sastavni dio obaveza za svaku zemlju koja želi postati članica EU, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Građani Srebrenice sada traže, putem uobičajenog političkog procesa na lokalnom nivou, uspostavljanje funkcionalnih opštinskih vlasti koje će biti u mogućnosti da rade na poboljšanju kvaliteta života svih stanovnika. Vrijeme je da domaći akteri iznađu rješenje i pozivamo ih da to i učine, te da naprave pomake u pronalaženju rješenja za goruća pitanja građana", poručio je Sorensen.
XS
SM
MD
LG